Rețeta de cozonac a lui Chef Cătălin Scărlătescu

Preparare

Nelipsit de pe mesele de Sărbătoare ale românilor, cozonacul nu este, totuși, cel mai simplu desert de preparat. Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu îți va fi de ajutor dacă ești la primul cozonac. Dacă ai deja experiență, te va ajuta să faci un cozonac deosebit. Rețeta este una specială, dar care păstrează gustul autentic românesc. Iese un cozonac pufos și delicios care va avea un succes extraordinar pe masa de Sărbători.

1.   Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină. Se lăsă compoziția să crească până când își dublează volumul.

2.   Laptele se fierbe împreună cu zaharul, apoi se amesteca până se dizolvă.

3.   Gălbenușurile se freaca cu sarea.

4.   Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiata. Se frământă bine până se obține un aluat omogen, consistent și elastic.

5.   Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.

6.   Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata belgiana, rahat si stafide si se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou.

7.   Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ doua ore.

8.   Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.